Nová Toyota Camry: Pohoda na palubě a komfortní jízda

Devátá generace Toyoty Camry se představila českým novinářům a na trase Praha – Pec pod Sněžkou a zpět ukázala, co znamená pohodové a úsporné cestování velkým sedanem o délce 4 920 mm. První dojmy jsou velmi pozitivní – ticho na palubě, velká pohodlná sedadla, svižný odpich a zároveň celkově komfortní jízda, nízká spotřeba mezi 5 a 6 litry na 100 km. Vůz je již více než 40 let globálním modelem značky, pravidelně se těší postavení nejprodávanějšího vozu a na mnoha trzích hraje roli vlajkové lodi značky Toyota. Od představení tohoto modelu v roce 1982 se celosvětově prodalo přes 21 milionů vozů s označením Camry. Zpět v Evropě je od roku 2018. V ČR se letos prodává průměrně 40 vozů měsíčně.

IMG_20241003_112248_resized_20241004_124523739

Toyota se zaměřila na dílčí designové změny a zvýšení požitku z jízdy, na pohodlí a prostornost. Z vnějšího pohledu ihned zaujme nová rozmáchlá příď ve tvaru žraloka kladivouna, výrazně přepracované světlomety a efektní charakteristické křivky karoserie, protažené až po samotnou záď. Úpravy v interiéru přinesly vzdušnou atmosféru z pohledu řidiče i předního spolujezdce.

Nová Camry Hybrid 230 používá hybridní pohon páté generace, který přináší vyšší výkon, nižší spotřebu a vyšší požitek z jízdy. Dále jsou k dispozici nové multimediální systémy a digitální přístrojový štít včetně rychlejší a jednodušší konektivity i lepší odezvy. Nový model je kromě toho standardně vybaven nejnovější generací systému Toyota Safety Sense, jenž zahrnuje ucelený paket bezpečnostních funkcí a systémů na podporu řízení.

IMG_20241003_112300_resized_20241004_124500776

Celkové rozměry zůstaly prakticky beze změny, ale prodloužený přední převis (+30 mm) a snížená křivka střechy na zádi vozu stvrzují dynamický charakter, efektní boční křivky sbíhající se až k zádi vozu evokují vizuální efekt praku. Na zádi zaujmou i nově tvarované zadní sdružené svítilny; v provedení dekoru a víka zavazadelníku se odrážejí tvary kladivouna z přídě vozu.

IMG_20241003_112412_resized_20241004_124351603

Z přepracovaného interiéru je na první pohled zřejmý prémiový charakter. Ústředním bodem kokpitu je nový displej multimediální soustavy na středovém panelu. Součástí nově koncipovaného přístrojového panelu je markantní plastická část připomínající hmatník kytary.

Nová Camry Hybrid 230 je nejnovějším modelem, který se bude opírat o výhody hybridní technologie páté generace, přinášející lepší výkon, jízdní schopnosti a hospodárnost. Představuje se zde mj. nová lithium-iontová baterie s vyšším výkonem a lepší odezvou. Přepracování nejdůležitějších součástí systému včetně převodovky, elektromotorů/generátorů energie a střídače se promítlo do nižších vnitřních ztrát, poklesu hmotnosti (ústrojí je celkově lehčí o 7,7 kg) a zmenšení rozměrů. Uvedené změny v kombinaci s osvědčeným hybridním čtyřválcem 2,5 litru přispěly k nárůstu maxima systémového výkonu na 230 koní/169 kW (+6 %) při současném snížení spotřeby paliva a emisí CO2 na 4,8 l/100 km, resp. 109 g/km (v kombinovaném cyklu podle WLTP).

IMG_20241003_112307_resized_20241004_124440104

Výsledkem změn je i důraznější a lineárnější akcelerace (zejména při rozjezdech) s okamžitou odezvou. Zrychlení z místa na 100 km/h se zkrátilo z 8,3 na 7,2 sekundy. Díky zástavbě nové baterie se zároveň snížily otáčky motoru, což přispívá k nižší spotřebě, nižším emisím a tiššímu chodu. K potěšení za volantem dále přispívá odladění systému odpružení – vpředu se vzpěrami McPherson, vzadu s dvojitými lichoběžníky.

IMG_20241002_132058_resized_20241004_124633934

Nová Camry je standardně vybavena (v závislosti na konkrétním trhu) nejnovějším systémem multimédií Toyota Smart Connect včetně 12,3″ dotykového displeje. K dispozici je i vylepšený paket Smart Connect+ s dalšími vlastnostmi a funkcemi. Součástí systému Toyota Smart Connect je podpora cloudové navigace včetně průběžných aktualizací dopravních informací a událostí na trase v reálném čase, resp. inteligentní palubní hlasový agent, reagující na nejrůznější hlasové příkazy a požadavky. Pro zájemce o dynamické ozvučení je připraven prémiový audiosystém JBL s devíti reproduktory.

K propojení chytrých telefonů s palubním multimediálním systémem je připravena bezdrátová technologie Apple CarPlay a Android Auto; pro potřeby dobíjení a připojení mobilních zařízení je v kabině celkem pět portů USB. Součástí standardní výbavy je i bezdrátová nabíječka telefonů.

IMG_20241003_112320_resized_20241004_124424062

Nová Camry je vybavena nejnovější generací systému Toyota Safety Sense s rozšířenými a dodatečnými funkcemi, které se opírají o vylepšený hardware kamer a radarů – tyto prvky disponují širším rozsahem detekce a dokáží rozpoznat více druhů vozidel, účastníků silničního provozu a překážek. Díky vylepšeným schopnostem rozpoznávání je pak předkolizní bezpečnostní systém (PCS) schopen účinněji zasahovat v dalších situacích městské dopravy včetně rozpoznávání rizika čelního střetu. Technologie pro předcházení nehodám na křižovatkách nyní dokáže detekovat přijíždějící vozidla napříč dvěma jízdními pruhy, stejně jako přecházející chodce, cyklisty a vozidla přijíždějící z boku.

Novou funkcí v bezpečnostním portfoliu Camry je nouzový asistent řízení. Ten rozpoznává nebezpečí, jako například zaparkovaná vozidla nebo chodce pohybující se po okraji vozovky, a svými zásahy do řízení a jemným brzděním pomáhá vyhnout se překážce, ale současně udržet vozidlo v daném jízdním pruhu.

Další ochranu přináší funkce k potlačení nechtěné akcelerace, která omezuje hnací sílu a reguluje brzdění v případě, že by řidič začal ostře zrychlovat k překážce – např. jinému vozidlu – bezprostředně ve směru jízdy.

IMG_20241002_132109_resized_20241004_124614258

K bezpečnosti a hladšímu pohodlnému cestování přispívají nejnovější vylepšení dynamického tempomatu řízeného radarem (DRCC). Tento systém propojený se směrovými ukazateli v předstihu zajistí zrychlení poté, co řidič použije ukazatel směru s cílem předjet jiné vozidlo. Inteligentní systém dokáže rozpoznat přítomnost jiného vozidla v pruhu pro předjíždění a podle situace potlačit zrychlování. Systém dále zasahuje tak, aby zamezil nechtěnému „podjíždění“– předjíždění jiného vozidla po nesprávné straně. Asistent pro zpomalení zajišťuje hladké zpomalování po přejetí do jiného pruhu, kde se právě pohybuje jiné pomalejší vozidlo.

Systém DRCC nyní rychleji rozpozná, když se před vás náhle zařadí jiné vozidlo, aby vaše Camry dokázala zpomalit bez prudkého brzdění.

Nový proaktivní asistent řízení (PDA) poskytuje řadu ochranných funkcí pro jízdu v pomalých kolonách. Jeho součástí jsou tři hlavní funkce:

  • Asistent vyhýbání se překážkám v předstihu rozpoznává rizika před vozidlem, jako např. cyklisty, chodce či parkující vozidla, a svými zásahy do řízení a brzdění napomáhá udržet si od překážek dostatečný odstup.
  • Asistent pro zpomalení zajišťuje hladké zpomalování po uvolnění akceleračního pedálu s cílem snížit rychlost při dojíždění pomalejšího vozidla vpředu nebo během nájezdu do zatáčky.
  • Asistent řízení upravuje sílu potřebnou k otáčení volantem na základě rozdílů mezi trajektorií vozovky a úhlem natočení volantu, a svými jemnými zásahy tak zajišťuje přirozenou podporu při řízení.

Z dalších novinek jmenujme systém nouzového zastavení, jenž je k dispozici po zapnutí asistenta pro udržení uprostřed jízdního pruhu. Systém dokáže rozpoznat, že řidič po nějakou dobu nepoužívá volant, brzdy ani plynový pedál. Když řidič nereaguje, ozve se akustický signál, zobrazí varování a vozidlo hladce automaticky zastaví společně se zapnutím výstražných světel.

Ceník nového modelu začíná na 1 120 000 korunách včetně DPH, současná akční nabídka je od 999 000 Kč.

Zdroj: Toyota Foto: Josef Žídek



Facebook

Nejčtenější

Nahoru