Volkswagen ID.7 – elektrická vlajková loď je hodně komfortní

Rodinu elektromobilů značky Volkswagen rozšířil před nedávnem nový model – limuzína ID.7. Velký, téměř pětimetrový vůz slibuje dojezd na jedno nabití až 700 kilometrů. Zároveň nabízí pár vychytávek jako třeba panoramatickou střechu ze skla, které má nastavitelnou míru průhlednosti. Jak se tato novinka projevila v redakčním testu?

VW ID7 (10)

ID.7 je velký, opravdu velký sedan, který sice na první pohled nehlásá světu, že jej pohání elektřina, některé prvky exteriéru ale leccos napoví. Například design kol, který je ovlivněn především aerodynamikou, futuristické linie na bocích, nebo neexistující mřížka chladiče. A pochopitelně také zcela absentující koncovky výfuku a místo nich výrazná červená linka na zadním nárazníku. Za zmínku stojí také téměř zcela uzavřený spodek auta, což je prvek sice běžně okem neviditelný, zato ale markantně se projevující na aerodynamice, a tudíž i spotřebě elektřiny a tím také na dojezdu.

VW ID7 (8)

Kabina se zdánlivě svou ergonomií příliš neliší od konvenčních modelů, jenže tady úplně chybí přístrojový štít, a nenahrazuje jej ani displej schovaný v kapličce. Veškeré nastavení funkcí a aplikací obstarává velká dotyková obrazovka v horní části středového panelu, zatímco před řidičem najdeme jen úzký proužek displeje s informacemi o jízdě. Na druhou stranu ale ukazuje všechno, co šofér potřebuje vědět – rychlost jízdy, stav nabití baterie, zvolený režim automatické převodovky, a pak ještě pár dalších údajů, jako přečtené dopravní značky na trase, zapnuté bezpečnostní pásy, stav asistenčních systémů a k tomu i venkovní teplotu. Je to nezvyklé, ale ne nepraktické. Při řízení se totiž můžeme soustředit právě jen na jízdu. Konec konců je displej multimédií lehce natočen směrem k řidiči, když už by bylo nutné nakouknout třeba do mapy navigace, a taky je k dispozici přímo před očima head-up displej.

Místa je dostatek ve všech směrech, ostatně na délku měří tento nový elektromobil 4,961 metru a stojí na rozvoru 2,971 metru. Pohodlné vyhřívané a ventilované sedačky pro řidiče a spolujezdce mají nastavitelné sedáky, solidní boční vedení a dobře tvarované opěrky hlavy. Pasažéři vzadu mají k dispozici širokou lavici s tvarovanými sedáky i opěradly, a především skutečně nadbytek místa pro nohy. Ani zavazadla si nebudou stěžovat – v kufru je prostor pro 532 litrů nákladu.

VW ID7 (2)

Výběr motorizace je snadný, v nabídce najdeme elektromotor o výkonu 210 kW (286 koní), tedy nejvýkonnější elektrický motor, který dosud Volkswagen svým elektromobilům řady ID poskytl. Může vůz s pohotovostní hmotností 2,2 tuny rozpohybovat maximální rychlostí 180 km/h (z nuly na stovku akceleruje za 6,5 sekundy). Dojezd se odvíjí od zvolené kapacity akumulátoru, a to u verze Pro 77 kWh a Pro S 86 kWh. Podstatné je, že baterii lze nabíjet výkonem až 200 kW, takže pokud cestujeme po trase s rychlonabíjecími stojany, nebude nás elektrický pohon kvůli potřebě nabíjení prakticky vůbec omezovat. Tabulková spotřeba elektřiny je uváděna 14,2 kWh/100 km, my jsme během testu dosáhli hodnoty 16,3 kWh/100 km, po městě se ale dalo občas jezdit i se spotřebou 9 kWh.

VW ID7 (3)

Jak se s ním jezdí? Nadmíru komfortně. Prémiový interiér, pohodlná masážní sedadla, perfektně odhlučněná kabina a hladké rozjezdy. Výkon nastupuje okamžitě, řízení reaguje přesně, dálniční rychlost auto nijak neznervózní a průjezdy zatáčkami jsou přesné. K tomu se přidávají sametové přejezdy nerovností ve městě díky adaptivnímu podvozku. Výhrady? Žádné nemáme. Dojezd 530 kilometrů, který se ukazoval při nabití na 80 % kapacity baterie také nebyl špatný. Pohodlí interiéru a kvalitu jízdních vlastností doplňují asistenční systémy, které dokážou převzít řízení, i když za dohledu řidiče. Stejné je to u parkování, které je navíc možné i zvenku pomocí mobilu a s uložením do paměti na vzdálenost až 50 metrů.

Volkswagen ID.7 začíná s cenou na 1 329 900 Kč. Výhodou při pořízení může být možnost využití dotací, což je ovšem možné jen při splnění stanovených podmínek. Aktuálně je možné využít akční konfigurace, například ID.7 Pro People je v nabídce za 1 637 200 Kč.

Text: Josef Žídek Foto: Romana Černá



Facebook

Nejčtenější

Nahoru