Juan Manuel Fangio vyhrál před 70 lety Velkou cenu Itálie na voze Maserati

Maserati si připomíná historické vítězství, které započalo novou kapitolu v historii motorsportu. Sedmdesát let uplynulo od Velké ceny Itálie 13. září 1953, kdy Juan Manuel Fangio za volantem svého vozu Maserati A6GCM slavil své první a jediné vítězství sezony v závěrečném závodě v Monze.

530460M.jpg

Velká cena Itálie, Monza, 13. září 1953. Juan Manuel Fangio na voze Maserati A6GCM (č. 50) pronásledovaný Ascarim (č. 4) a Farinou (č. 6), oba na Ferrari 500 F2.

Argentinské eso Fangio dovezl Maserati v letech 1954 a 1957 na pomyslný Olymp v nejvyšší třídě motorsportu, tedy v roce El Chuecova pátého a finálního titulu mistra světa. Před sedmdesáti lety se na okruhu v Brianze rozzářily všem oči díky dosažené rychlosti při posledním závodě a tím se smazala utlumená sezóna argentinského mistra světa, který z tohoto vítězství v následujícím roce vytěžil svůj druhý titul mistra světa.

Pro Maserati jde o nezapomenutelné výročí během letošního roku, kdy se opět zapsalo do análů mezinárodního motorsportu, a to díky svému návratu na závodní dráhu a oznámení zásadní, pečlivě promyšlené závodní strategie.

Foto: archiv Maserati

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru