Přijíždí nové a vylepšené Volvo XC90 a také elektrické EX90

Model XC90 je ikonickým vozem společnosti Volvo Cars, nejlépe prodávaným vlajkovým hybridním SUV, které nyní přijíždí na český trh. Zároveň s ním i plně elektrické Volvo EX90.

333142_New_Volvo_XC90_studio_still

XC90 je prémiový sedmimístný vůz a jako plug-in hybrid na jedno nabití nabízí dojezd čistě na elektřinu více než 70 kilometrů (dle metodiky WLTP). Na delších cestách lze využívat hybridní pohon, kdy díky benzínovému motoru se prodlouží dojezd na více než 800 km.

Největší novinka čeká uvnitř. Větší centrální dotykový displej s vyšším rozlišením přispívá k lepšímu uživatelskému zážitku a otevírá dveře do světa nových funkcí, aplikací a také pravidelných softwarových aktualizací vzdáleným přístupem.

333136_New_Volvo_XC90_studio_still

XC90 představuje jeden z nejbezpečnějších vozů. Je vybaven vyspělou bezpečnostní klecí a také komplexní sadou funkcí aktivní bezpečnosti. Prostřednictvím radaru a přední kamery dokáže Volvo XC90 rozpoznat, zda jste vyjeli do protisměrného jízdního pruhu, načež vás může zásahem do řízení bezpečně vrátit zpět do vašeho jízdního pruhu a tím předejít kolizi. Mimoto vám pomůže zabránit neúmyslnému sjetí ze silnice. A pomocí automatického brzdění a zásahu do řízení vám může pomoci předcházet srážkám s jinými vozidly, chodci, cyklisty a velkými zvířaty.

Vůz je vybaven komfortními sedadly a vylepšeným odpružením, které jsou součástí standardní výbavy. Každý z jednotlivých tlumičů je nyní schopen mechanicky se přizpůsobit aktuálním podmínkám na vozovce, čímž přispívá k optimálnímu komfortu a stabilitě. Na přání je k dispozici vzduchové odpružení spolupracující s aktivním podvozkem, který v zájmu zajištění komfortního jízdního zážitku 500krát za sekundu monitoruje vůz, silnici a řidiče. Vůz se vzduchovým odpružením se může snížit o 20 mm nebo až o 40 mm naopak zvýšit.

333151_New_Volvo_XC90_studio_still

Modernizovaný interiér nabízí nový design přední části kabiny. Palubní deska je formována v horizontálním provedení a je obložena dekorativními panely vyrobenými z recyklovaných materiálů, přičemž je rozdělena novými vertikálními výdechy ventilace.

Volvo nabízí také výběr ze dvou mild hybridních motorizací. Obě varianty jsou podporovány 48V lithium-iontovou baterií a integrovaným generátorem zapalování, díky čemuž je možné v reálných podmínkách snížit emise a spotřebu paliva až o 15 %.

Zahájení výroby je naplánováno na konec roku 2024.

333448_90_90_day_event

Model EX90 představuje novou vlajkovou loď automobilky. Je prvním modelem Volvo řízeným výpočetním jádrem vozu. Palubní počítač s umělou inteligencí vychází z platformy NVIDIA DRIVE. Toto výpočetní jádro hladce spolupracuje s platformou Snapdragon Cockpit společnosti Qualcomm Technologies, Inc., a se softwarem vyvinutým automobilkouVolvo Cars na zajištění provozu klíčových funkcí uvnitř vozu, které sahají od bezpečnostních technologií a infotainment systému až po správu baterie.

332705_Volvo_EX90_Vapour_Grey_Interior

Volvo EX90 vybaveno celou řadou senzorů včetně radarů, kamer a lidaru – laserového senzoru dodávaného společností Luminar a přispívajícího ke zvýšení bezpečnosti. Data sebraná senzory ve spojení se stálou konektivitou v síti 5G a pravidelnými aktualizacemi softwaru vzdáleným přístupem umožňují průběžně vylepšovat a rozšiřovat funkce vozu.

Vůz nabízí dojezd až 600 km. Jde o první model Volvo zkonstruovaný pro obousměrné nabíjení, které zákazníkům umožní přispět k vyvážení rozvodné sítě a k rozsáhlejšímu využívání elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Výroba EX90 byla zahájena v letošním roce v továrně automobilky Volvo poblíž Charlestonu v americké Jižní Karolíně, která nabízí kapacitu na výrobu 150 000 vozů ročně.

Zdroj a foto: Volvo Cars



Facebook

Nejčtenější

Nahoru