Aston Martin Vanquish – návrat slavné legendy

Aston Martin oznamuje návrat svého nejslavnějšího jména v modelové nabídce: nový Vanquish se představuje jako nejvýkonnější vlajková loď ve 111leté historii britské značky. Vanquish je mistrovské dílo soudobé techniky, která odpovídá absolutnímu vrcholu této třídy a je tím nejlepším ze slavné řady sportovních vozů Aston Martin s motorem vpředu. 

Aston Martin Vanquish_6

Mezi hlavní přednosti patří špičkový motor V12 s ohromujícím výkonem, výhradně pro tento vůz navržený podvozek využívající nejmodernější technologie, součásti karoserie z uhlíkových vláken s bezkonkurenčním designem a rovněž interiér, který nastavuje nová měřítka pro moderní pojetí luxusu. S produkcí omezenou na méně než 1 000 exemplářů ročně bude tato ikona i nadále vládnout ultraluxusní kategorii exkluzivních automobilů. Vanquish pohání nový 5,2litrový motor V12 Twin-Turbo s mimořádným výkonem 835 k (614 kW) a točivým momentem 1 000 Nm. Výsledkem je ohromující zrychlení a maximální rychlost 345 km/h – jedná se o historicky nejvyšší rychlost dosaženou sériovým vozem Aston Martin.

Aston Martin Vanquish_7

Tohoto výkonu a účinnosti bylo dosaženo zdokonalením každé fáze chodu motoru a výsledkem je, že tento motor V12 zároveň splňuje nejnovější emisní legislativu. Model Vanquish naplno využívá výkon nejpokrokovějších řídicích systémů motoru, podvozku a brzdové soustavy, což v kombinaci s vyladěným sportovním podvozkem poskytuje ohromnou šířku  využitelného pásma výkonu. Vůz tak poskytuje spojení osobitého charakteru a vlastností, díky nimž lze v pohodlí vozu kategorie GT zvládat dlouhé trasy a stejně tak využít výkon a jízdní vlastnosti pro zábavný zážitek z jízdy odpovídající supersportovnímu kupé.

Aston Martin Vanquish_24

Poprvé je u sportovních vozů Aston Martin s vpředu uloženým motorem V12 známá 8stupňová automatická převodovka ZF spárována s elektronickým zadním samosvorným diferenciálem (e-diff). Ten je součástí elektronického stabilizačního systému (ESP), přímo ovlivňuje dynamické chování vozu a umožňuje řídit prokluz kol zadní nápravy pro optimalizaci trakce za všech podmínek.

Aston Martin Vanquish_23

Stejně jako jeho kolegové DB12 a Vantage spoléhá Vanquish na hliníkovou karoserii s dvojitým lichoběžníkovým zavěšením předních kol a víceprvkovými závěsy vzadu. Další zpevňující komponenty podvozku jsou vylepšené tak, aby poskytovaly preciznější a zábavnější jízdní vlastnosti, a výsledkem je 75% zvýšení příčné tuhosti oproti předchozí vlajkové lodi značky Aston Martin, vozu DBS 770 Ultimate. Rozvor prodloužený o přibližně 80 mm (daný větší vzdáleností mezi sloupkem A a přední nápravou) si vynutil tužší příčnou výztuhu motoru, která poskytuje větší torzní tuhost a boční tuhost mezi horním uložením předních pružin. To se promítá do zlepšené pevnosti uchycení tlumičů Bilstein DTX, které jsou pro model Vanquish novinkou a umožňují kalibraci plně na míru. Díky tomu vůz nabízí účinnější tlumení a komfortnější jízdu.

Model bude k dispozici v omezeném počtu, dodávky budou činit méně než 1000 vozů ročně. První vozy získají zákazníci ve čtvrtém čtvrtletí roku 2024.

Zdroj a foto: Aston Martin



Facebook

Nejčtenější

Nahoru