Pozor při zřizování povinného ručení, chystají se změny

Pokud jste řidič, měl byste být od října pozornější při sjednávání povinného ručení. Čekají na vás totiž změny, a ta nejdůležitější se týká začátku pojištění. Nově totiž povinné ručení začíná platit až v okamžiku, kdy pojišťovně přijde vaše platba na účet. Datum, který uvádí smlouva, už nebude hrát roli.

Klik_foto image POV

Doteď to bylo tak, že pojištění s okamžitou platností začínalo datem uvedeným ve smlouvě, a to bez ohledu na datum, kdy pojišťovna přijala platbu. Od října to bude jinak. Pokud budete potřebovat, aby vaše povinné ručení platilo okamžitě, musíte provést okamžitou úhradu, ideálně tedy online platbou.

Když pojištění nezaplatíte hned, vystavujete se několika komplikacím. Návrh vaší smlouvy zanikne a vy budeme muset vše sjednávat znovu. Rovněž vám bude hrozit pokuta za nepojištěné vozidlo od České kanceláře pojistitelů (ČKP), která nyní bude dostávat tyto informace od pojišťoven okamžitě online. A v neposlední řadě budete řidičem nepojištěného vozidla, tudíž v případě, že zaviníte nehodu, musíte uhradit veškerou škodu ze svého.

Kromě zmíněných smluv s okamžitou platností si můžete sjednat smlouvu s odloženým počátkem pojištění. Taková smlouva má odloženou platnost až tři měsíce, ale stále platí, že platbu musíte poslat tak, aby byla připsána na účet pojišťovny před začátkem pojištění.

Podmínky u jednotlivých pojišťoven nebudou stejné

Přístupy jednotlivých pojišťoven se drobně liší. Většina pojišťoven vystaví návrh smlouvy, který budete muset zaplatit okamžitě, tudíž jedinou možností úhrady bude online platba. Některé pojišťovny chystají tzv. „plovoucí počátek“ pojištění, kdy bude možné zaplatit až 7 dní po požadované účinnosti smlouvy. Návrh smlouvy nezanikne ihned, nabídne vám více času na úhradu, ale stále platí, že datum připsání platby se stává datem počátku pojištění. Do té doby vozidlo pojištěno není. Tento způsob můžete využít v situaci, kdy kupujete nové auto a víte, že ho půjdete v následujících dnech vyzvednout.

Další novinka se týká zelené karty

Tato změna je určitě pozitivní. Od října s sebou nemusíte vozit vytištěnou zelenou kartu, protože jak bylo řečeno, pojišťovny musí předávat informace o pojištěných vozidlech do databáze ČKP okamžitě. Policie tak může platnost pojištění kontrolovat na silnici v reálném čase. Nicméně pozor, pro cesty do zahraničí stále platí, že musíte mít zelenou kartu vytištěnou.

Zdroj a foto: Klik.cz



Facebook

Nejčtenější

Nahoru