Máte pojištěné drahé jízdní kolo? Když jej ale zloděj odcizí z balkónu, nic nedostanete

Pro mnoho Čechů je cyklistika velkým koníčkem či kolo využívají pravidelně v běžném životě, často i na cesty do práce. A stále více lidí do kola investuje nemalé finanční prostředky. Nejčastěji se kradou kola ze sklepů, či společných prostor, kde se může někdo mylně domnívat, že jsou zabezpečená. Nejvíce se krade v Praze, dále v Moravskoslezském kraji a ve Středočeském kraji. Jak si své kolo pojistit proti krádeži, nebo poničení?

Ilustracni_1908

„Pro pojištění kola lze využít hned několik druhů pojištění včetně pojištění majetku. V první řadě mohou cyklisté využívat pojištění odpovědnosti. Zatímco řidiče motorového vozidla chrání povinné ručení, což je pojištění, ze kterého se hradí škody, které svým vozidlem způsobí, cyklista takové pojištění uzavřené nemá. Přitom i na kole lze napáchat velké škody, například lze přejet někomu domácího mazlíčka, zničit kolo jiného cyklisty, či dokonce někomu přivodit zranění. Alternativou je v tomto případě pojištění občanské odpovědnosti, díky kterému zmíněné škody uhradí pojišťovna. Pojištění odpovědnosti si lze sjednat buď samostatně, nebo s pojištěním domácnosti, a můžeme tak pojistit i členy rodiny,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz

Někteří prodejci nabízejí speciální pojištění pro zboží, které prodávají. Sjednáte ho tedy přímo v prodejně kola. Toto pojištění se sjednává pro případ krádeže z objektu či volného prostranství, krádež z auta či nosiče na kolo, poškození či zničení nehodou, poškození či zničení při přepravě a vandalismu. Většinou jde o pojištění se spoluúčastí. Takto si lze pojistit kolo do dvou let od zakoupení. Kolik zaplatíte za pojištění kola? Cena ročního pojištění kola se odvíjí od ceny kola, jde zhruba o pět až sedm procent z pořizovací ceny kola.

Kolo si lze pojistit v rámci pojištění domácnosti, díky kterému si lze pojistit veškeré vybavení domácnosti. Předpokládá se ovšem, že kolo bude uložené na místě, které bude zajištěné. Například v zamčeném sklepě, nebo kóji. Pokud ale ponecháte kolo na balkóně či lodžii, odkud se také často kradou, pojišťovna vám škodu neuhradí. Pojištění domácnosti se sjednává s určitými limity, které se liší podle pojišťovny.

Někdy se můžete s jízdním kolem dostat do nesnází. Píchnete, rozbije se vám přehazovačka, praskne řetěz. Co dělat v takovém případě? Jak přemístit nepojízdné kolo? Pro tyto případy si můžete sjednat tzv. cykloasistenci, která funguje podobně jako asistenční služby u povinného ručení a havarijního pojištění pro motoristy. Přivolaná služba opraví kolo na místě, pokud to není možné, pak cyklistu i s kolem převeze do místa ubytování, do domova, nebo do opravny.

Jak krádežím kol předcházet?

Pojištění jízdního kola je poslední záchranou, ale každý bude raději, pokud ke krádeži kola vůbec nedojde. Chránit se lze i pomocí moderních technologií. Kolo lze totiž osadit zařízením, které neustále monitoruje jeho polohu a v případě, že by se tato poloha měnila, aniž byste o tom věděli, dá vám okamžitě zprávu do aplikace v mobilním telefonu.

Pokud si kolo necháte označit od policie, zloději výrazně ztížíte jeho prodej, takže je možné, že od krádeže ustoupí. Policie nabízí tzv. forenzní značení kol. Kolo se značí pomoci unikátní technologie mikroteček s obsahem syntetického kódu DNA na několika místech. Zároveň je na kole samolepka, která upozorňuje, že je kolo takto nesmazatelně označeno. Kolo se registruje v policejní databázi a je tak nemožné ho běžně prodat.

Zdroj a foto: Aspen



Facebook

Nejčtenější

Nahoru