Opel Combo 1.5 CDTi – vše pro rodinu

Rodinné dodávky, to je trend, který prakticky „zrušil“ vozy typu MPV. Místo nich nastoupily původně užitkové vozy přepracované, a pochopitelně i homologované, jako automobily kategorie M1, tedy osobní auta. Opel Combo je jedním z nich a letos na jaře odstartoval na českém trhu v novém provedení. Vyzkoušeli jsme ho v delší verzi.

Opel Combo (2)

Na výběr jsou dvě varianty – pětisedadlový s délkou 4,41 metru a prodloužený sedmimístný vůz, který měří na délku 4,76 metru. Důraz na rodinné cestování prezentuje značka například třemi systémy Isofix v druhé řadě pro ukotvení tří dětských autosedaček vedle sebe. Další řada sedadel má podobu dvou lehkých sklopných sedadel, na nichž mohou cestovat nejen děti, ale i dospělí. V základním provedení pojme zavazadelník 597 litrů nákladu, u sedmimístné verze má kufr objem 850 litrů.

Jako správné univerzální auto, které přes týden využije řemeslník a o víkendu či prázdninách se s ním vydá rodina na cestu, má Combo řadu možností pro variabilní uspořádání. Sedadlo spolujezdce se dá překlopit vpřed, takže se dají naložit dlouhé předměty, jako surf, lyže a podobně. Ze stejného důvodu je zadní okno výklopné. V druhé řadě se dá vybrat buď lavice s dělenými opěradly, nebo tři samostatná sedadla.

I když se v designu karoserií dodávkového typu nedají dělat velká kouzla, Combo zaujme lesklým černým panelem na přídi, který uprostřed nese stříbřité logo. Ještě zajímavější je skutečnost, že vůz má ve výbavě inteligentní LED Matrix světlomety, složené ze čtrnácti elementů. Princip je známý, stále svítíte dálkovými světly, která se natáčejí tak, aby bylo co nejlépe vidět na cestu, a zároveň nebyli oslněni řidiči v protijedoucích autech.

Opel Combo (4)

Palubní deska působí na dnešní minimalistickou dobu trochu složitě, je to ale spíš optický klam, způsobený umístěním výdechů klimatizace na středovém panelu mezi displej infotainmentu a lištu s několika tlačítky pro nastavení teploty a cirkulace vzduchu v kabině. Ve skutečnosti je tu tlačítek pomálu, vlastně se jedná už jen o přepínač jízdních režimů a spínač automatické převodovky. Přístrojový štít je plně digitální, přičemž použití několika barev pro zobrazování informací pomáhá dobře se v nich zorientovat. Řidiče i spolujezdce potěší na středovém panelu jak 12V zásuvka, tak USB vstupy a přihrádka k uložení mobilního telefonu.

Automobilka dává zákazníkům na výběr kromě zcela „elektrického“ vozu také konvenční řešení, a to jak benzínové, tak naftové. Turbodiesel 1.5 CDTI je známý čtyřválec s výkonem buď 75 nebo 96 kW. My jsme do testu získali ten silnější, a to ve spojení s osmistupňovým automatem Aisin. Slibuje spotřebu 5,6 l/100 km a vypadá to, že tabulková hodnota není daleko od reality. Během testu jsme totiž bez výrazné snahy o úsporný provoz dosáhli výsledku 6,6 l/100 km. Zbývá dodat, že maximální rychlost v této motorizaci je 184 km/h a zrychlení z nuly na stovku dosáhnete za 11,4 sekundy. O rekordy v této oblasti nejspíš mnoho řidičů usilovat nebude, nicméně Combo je s tímto motorem poměrně svižné, dobře zabírá, na dálnici se rozhodně neloudá, i když kolem rychlostního limitu je už v kabině poměrně slyšitelný aerodynamický šum. Na druhou stranu zase v interiéru nezaznamenáte nějaké povrzávání a podobné zvuky – dílenské zpracování kabiny je velmi dobré.

Opel Combo (3)

Pro komfortní ovládání dostalo Combo do výbavy sofistikované asistenční systémy včetně inteligentního tempomatu, kromě toho má řidič k dispozici systém přenášející údaje ze dvou kamer do digitálního zpětného zrcátka. Manévrování při parkování je pak mnohem snazší. Další technologickou novinkou je možnost nejen připojit chytrý telefon, ale také přes platformu od Qualcomm Technologies využívat řadu aplikací a ovládat další funkce vozidla.

Opel Combo je v akční nabídce od ceny 569 990 Kč, a to s benzínovým motorem a manuální převodovkou. Testovaná motorizace začíná na ceně 679 990 Kč od druhého stupně výbavy Elegance Plus, přičemž automatická převodovka představuje příplatek ve výši 40 000 Kč.

Text: Josef Žídek Foto: Romana Černá

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru