Jaguar slaví výročí sporťáku E-Type zařazením modelu F-Type do sbírky

Poslední Jaguar F-Type, sportovní vůz vyrobený ve výrobním závodě automobilky v Castle Bromwichi, bude zařazen do sbírky Jaguar Heritage – přesně 50 let od chvíle, kdy z výrobní linky sjel poslední Jaguar E-Type.

Jaguar F-TYPE Convertible last car 3-4view

Poslední F-Type je kabriolet s pětilitrovým V8, v zelené barvě Giola, s černou střechou a koženým interiérem Tan Windsor – podobně jako poslední E-Type Series III Convertible s V12 o objemu 5,3 litru vyrobený v roce 1974 a nesoucí registrační značku HDU 555N. Tento speciální F-Type bude předán správcům historie značky Jaguar, Jaguar Daimler Heritage Trust (JDHT). Připojí se ke svému předchůdci, modelu E-Type.

Jaguar E-TYPE V12 Serie III - final car 1974 v3

Výroba modelu F-Type i E-Type byla ukončena téměř ve stejný den a na prahu nové éry. Stejně jako poslední E-Type v roce 1974 předznamenal zrod radikálního Jaguaru XJ-S. Poslední F-Type byl vyroben v době, kdy Jaguar připravuje ještě odvážnější proměnu, v čele se čtyřdveřovým elektrickým GT, u něhož slibuje, že až bude v roce 2025 odhaleno, nebude kopií žádného známého vozu.

F-Type byl uveden na trh jako kabriolet v roce 2013 a byl prvním dvoumístným sportovním vozem značky Jaguar po téměř 40 letech. Získal všeobecné uznání a v roce 2013 obdržel ocenění World Car Design of the Year. Kupé debutovalo o rok později.

Vyrobeno bylo 87 731 exemplářů modelu F-Type, který bude v prodeji až do začátku roku 2025. Záznamy JDHT uvádějí, že Jaguar vyrobil 72 528 E-Typů, produkce byla zakončena speciální sérií 50 vozů. Všechny vozy kromě jednoho byly lakovány černou barvou, zatímco předposlední vůz byl proveden v zelené barvě British Racing Green a byl dodán soukromému sběrateli vozů Jaguar.

Oba vozy budou umístěny v JDHT v Gaydonu vedle posledních vyrobených vozů modelů XE, XF a XF Sportbrake, jejichž výroba rovněž nedávno skončila.

Zdroj a foto: Jaguar



Facebook

Nejčtenější

Nahoru