Fiat představuje model Grande Panda

Fiat letos slaví 125. výročí svého založení. V roce svého významného výročí představuje nový model Grande Panda. Svým zákazníkům z celého světa tím přináší nový globální model, který je ideální jak pro rodinné použití, tak pro pohyb v městském prostředí.

FiatGrandePanda

Grande Panda je první novinkou rodiny nových modelů značky. Po ní bude následovat až do roku 2027 uvedení nového vozu na trh každý rok. Inovativní projekt značky spočívá ve výrobě vozů postavených na společné globální platformě Smart Car určené pro různé druhy pohonu, která se uplatní ve všech regionech světa.

Fiat Grande Panda, který byl navržen v italském Centro Stile v Turíně, se od ostatních vozů segmentu B odlišuje svou mimořádnou kompaktností – na délku měří pouhých 3,99 m, což je méně než průměr v segmentu, který činí 4,06 m. Karoserie zaujme praktickým uspořádáním objemného vnitřního prostoru. Nový model pojme pět osob a je ideální pro pohodlné rodinné cesty i pro pohyb v městském prostředí.

Přední část se vyznačuje kompaktností, a hlavně značnou osobitostí. Pravoúhlé tvary podtrhuje uspořádání detailů v podobě čtvercové mřížky, která je výrazným a přitom elegantním prvkem. Vytváří vzhled připomínající pixely, které plynule přecházejí ze středu horní části leskle černé masky až do světlometů.  Ochranná ližina ve spodní části předního nárazníku dodává vozu charakter SUV. Unikátní je řešení světlometů, jejichž uspořádání světelných segmentů evokuje řešení oken na továrně Lingotto. Tento výrazný světelný podpis při aktivovaných světlech pro denní svícení se změní při aktivaci směrových světel, kdy jednotlivé pixely vytvoří horizontální uspořádání ve tvaru šachovnicové vlajky.

FiatGrandePanda (1)

Při pohledu z boku odkazuje silueta Fiatu Grande Panda na model Panda z 80. let. Klínovitý profil účinně zvýrazňují zkosené přední a zadní kraje podélných střešních ližin. Jako pocta klasickému modelu Panda 4×4 slouží nápisy Panda, které jsou trojrozměrně vyraženy do spodních částí dveří. Vertikální uspořádání zadní části účinně z pohledu objemu redukují a zjemňují šikmo umístěné C-sloupky. Zadní část bočních oken je opticky prodloužena černým nástavcem, v němž je umístěný černý čtvercový nápis Fiat, který doplňuje stejné nápisy na přídi a zádi.

FiatGrandePanda (2)

Také zadní část vozu má odvážný charakter, vytvořený spojením výrazných blatníků, sklonu oken, celkového uspořádání zadního okna, světlometů a ochranných prvků na spodních částech nárazníků. Objem zadní části opticky zvětšuje leskle černá lišta s trojrozměrně umístěným nápisem Panda, který je dalším odkazem na původní Pandu. A aby bylo zachováno téma pravých úhlů typické pro 80. léta, jsou v tomto stylu navržena také 17palcová leštěná kola s futuristickým designem a stylizovaným písmenem X.

Zdroj a foto: Fiat

 



Facebook

Nejčtenější

Nahoru